Ağrı; farklı nedenler ile açığa çıkan ve pek çok insanın yaşadığı bir problemdir. Günümüze ağrı tedavisinde uygulanan pek çok yöntem geliştirilmiş olmakla birlikte son yıllarda kalıcı etkisi bulunan proloterapi oldukça sık başvurulan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Proloterapi; genellikle ağrı probleminin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde ağrıyı baskılayarak geçirme yöntemi değil; ağrının nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulama söz konusudur. Dokuların canlandırılması olarak da tanımlanan proloterapi belirli ilaçların bileşkesinin ağrı bölgesine enjekte edilmesi disiplinine dayanmaktadır.
Özellikle eklem ağrılarının tedavisinde uygulanan proloterapi; kemik, kas ve bağ dokuların kısıtlanan işlevlerine müdahale edilerek her birinin kendi işlevsel özelliklerini kusursuz bir şekilde açığa çıkarması amaçlanmaktadır.
Proloterapi uygulaması, temelde ağrı bölgesine poliferan maddesinin enjekte edilmesidir. Bu madde ağrı bölgesindeki hücrelerin kendi kendisini tedavi etmesini sağlamakla birlikte bütüncül bir yaklaşımla kendi kendine tedavi yöntemini açığa çıkarmaktadır.
Cerrahi dışı bir tedavi yöntemi olan proloterapi uygulaması öncesinde hastadan belirli bir miktar kan alınmakta ve poliferan maddesi ile birleştirilerek enjekte edilmektedir. PRP yöntemi ile birlikte uygulanan proloterapi sonrasında hastanın uygulaması gereken çeşitli egzersizler ve dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Enjeksiyonun çok daha hızlı ve etkili bir çözüm sunması amacı ile hastaya D vitamini takviyesi de uygulanmaktadır. Böylece dokular kendi kendini çok daha hızlı ve nitelikli bir şekilde tedavi edecektir.
Proloterapi uygulamasından 3 hafta sonra kontrol süreci yaşanmakta ve gerektiği durumlarda bu uygulama tekrarlanmaktadır. Proloterapi çok uzun yıllardır uygulanan bir tedavi yöntemi olmasına karşın insanların çok fazla bilmediği bir uygulamadır. Bu nedenle bu uygulamanın herhangi bir yan etkisinin bulunmadığı ve oldukça güvenilir bir tedavi yöntemi olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.
- Proloterapi uygulaması öncesinde hastaların C vitamini ağırlıklı beslenmeleri gerekmektedir.
- Uygulama öncesinde bol su tüketilmesi önerilmektedir.
- Tedavi öncesinde çeşitli testler ile hastanın vücudunda herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığı tespit edilmektedir. Öyle ki enfeksiyon bulunan hastada proloterapi uygulaması gerçekleştirilmemeli öncelikle enfeksiyonun vücuttan atılması sağlanmalıdır.
- Hasta kan sulandırıcı kullanıyorsa doktoruna mutlaka bildirmelidir.
- Uygulamadan sonra birkaç gün ağrı hissinin şiddetleneceği unutulmamalıdır.
Prolopterapi uygulaması cerrahi dışı ve sadece enjeklsiyona dayalı bir tedavi yöntemi olsa da alanında tecrübeli hekimleri tercih edilmesi tedavinin başarısı açısından ve tüm risk faktörlerinin ortadan kalıdırılması açısından büyük önem taşımaktadır.