Çevresel dokularda ve sinir hücrelerinde bulunan bir serbest radikaldir. 1992 yılında Science dergisi tarafından yılın molekülü seçildi.
Hücreler arası haberci molekül olduğunu ilk bulan Robert Furchgott, Louis Ignarro ve Ferid Murad isimli bilim adamlarına 1998 yılı NOBEL BİLİM ÖDÜLÜ verildi.
Havayolları epitelinde,dolaşım endotel hücreleri ve dolaşımdaki inflamatuvar hücrelerinde L-Arginin den Nitrik oksit sentaz enzimi tarafından düşük miktarda devamlı NO sentezlenir.
Makrofajlar salgıladıkları Nitrik oksit ile kuşattıkları bakterileri yok edecek reaksiyonu başlatırlar.
Tüm organlarımızda hücrelerin zarlarındaki disfonksyonun düzeltilmesinde NO rol alır. Kronik hastalıklarının başında yer alan Diyabet ; NO pankreas langerhans adacıklarında bulunan insülin hücrelerinde rejenerasyon yapmakta ve yeniden bir tamir söz konusu olmaktadır.
Kan damarlarımızı kasılıp ve gevşemesinde Nitrik oksit rol alır. Endotel disfonksiyonu rejenerasyonunda Nitrik Oksitin önemli görevi var.
NO sinirsel iletimde mesajların hızlı iletiminde bir nörotransmitter olarak görev alır.
2002 yılında Stokholm de Karolinska Enstitüsü nde bir araştırma grubu NO nun sinüslerde,burun ve yutakta çok yüksek oranda sentez edildiği ve paranasal sinüslerde steril bir ortam oluşturduğu ve enfeksiyona engel olduğu tespit edildi. Burnumuzdan nefes aldığımız zaman NO solunum havasıyla akciğerlere akar, alveollerde kapillerde vazodilatasyon yapar.Bu nedenle burnumuzdan nefes aldığımız zaman ağzımıza göre kanda %10-15 oranında daha fazla oksijenleme olmaktadır.
NO ayrıca solunum yolu ve akciğerde antibakteriyel etkiye sahip olduğu, uykuyu düzenleme, konsantrasyonda etkin rol almaktadır.
Dinlenmek,rahatlamak,mutlu olmak ve her anlamda verimliliğimizin artması için yüksek NO seviyelerine ihtiyaç vardır.
Vücut ihtiyacı için Nitrik oksit belli aralıklar ile Major ozonterapi yaptırabirsiniz.Ozonterapinin yanı sıra Noni meyvesinden elde edilen NİtroFX damla da belli oranda nitrik oksit mevcuttur.Günlük kullanım ile Nitrik oksit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.