Dr. Wolf Eckhart Funfack'e göre; az ve sık yiyerek kilo verenler kalori yakıyor, diyeti bırakınca verdikleri kiloları hemen geri alıyorlar. 'Metabolic Balance' sisteminde ise yağ yakıldığı için kilolar geri gelmiyor.
Bilinen bütün diyetler az ve sık yemeyi öğütlerken, 'Metabolic Balance/Metabolic Denge' sistemi günde üç kere, beş saat ara ile beslenmeyi öneriyor. Programın yaratıcısı Dahiliye ve Beslenme Uzmanı Alman Doktor Wolf Eckhart Funfack, 'Metabolic Balance' sistemiyle ilgili sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor:
Birçok diyet ana kural olarak az ve sık yemeyi önerirken, siz tersini öneriyorsunuz, neden?
Herkes sık yemeyi önerebilir ama unutmamak lazım ki, vücudun besinleri rahatlıkla sindirebilmesi için makul bir dinlenme zamanına ihtiyacı vardır. Her ara öğün metabolizmanın dengesini bozarak, insülin düzeyini yükseltiyor ve acıkma ataklarını tetikliyor. 'Metabolic Balance' sisteminin en önemli kurallarından biri, günde üç öğün yemek. Diğeri de öğünler arasında beş saat ara vermek. Bu nedenle beş saatlik mola süresine sadık kalmak büyük önem taşıyor. Beş saat aralıkla beslenince, vücutta insülin seviyesi düşüyor ve yağ yakımı gerçekleşiyor.
Yani az ve sık yemek bir diyet masalı mı?
Sık ve az yediğiniz zaman kalori yakarsınız. Dolayısıyla diyeti bırakıp normal beslenmeye dönünce, vücut kalori kaybettiği için verdiğiniz kiloları kolayca geri alırsınız. Biz buna 'Yoyo etkisi' diyoruz. Oysa 'Metabolic Balance' ile kalori değil de yağ verdiğiniz için, kolayca kilo almazsınız.
Sistemde kadın ve erkekler için farklı uygulamalar var mı?
Zaten sistemin en önemli özelliği kişiye özel olması. Program hazırlanırken; kişinin kan değerleri ölçülerek, parmak izi gibi kişiye özel bir beslenme programı çıkarılıyor. Yani programı uygulayan kişinin kadın veya erkek olması fark etmiyor. Yalnız kişiye uygun beslenme programı hazırlandıktan sonra, gramajlarda bazı farklılıklar ortaya çıkıyor. Örneğin, aynı öğünde aynı besini yemesi gereken daha kilolu erkeklere, kadınlardan daha fazla gramaj veriliyor. Erkeklerin bir öğünleri kadınlara verdiğimiz gramajdan normalde yüzde 10-20 daha fazla oluyor. En önemli fark bu.
Erkekler mi, yoksa kadınlar mı daha kolay kilo verebiliyor?
Erkekler farklı bir vücut yapısına sahip oldukları için daha avantajlı aslında. Vücuttaki yağlar genel olarak kaslarda yakılır. Erkeklerde de kas oranı daha yüksek olduğu için, daha çabuk ve daha fazla kilo verirler. Vücut tiplerini genelde elma ve armut olarak ikiye ayırıyoruz. Elma vücut, karın bölgesinde fazla yağlanma olan; armut ise basen bölgesinde fazla yağlanma olan vücut tipi.
Genelde erkekler elma tipi vücuda sahiptir. Karın bölgesinde yağlar hafiftir, beyaz dediğimiz yağlardandır ve daha çabuk erir. Armut tipinin göstergesi olan basen bölgesindeki yağ dokuları ise daha sıkıdır, o yüzden erimesi biraz daha zordur. Ama şunu da unutmamak lazım; bazı kadınlar da elma formunda olabiliyor. Onlar da daha çabuk yağ yakıyor.
Sistemle selülitler de azalıyor
'Metabolic Balance' sisteminin bir başka yararı da cilt üzerinde görülüyor. Önerilen 'kişiye özel beslenme programı' uygulandığında, selülitlerde ciddi şekilde azalma oluyor. Çoğu diyette kilo verirken görülen sarkmalar, deride gevşemeler bu sistemde görülmüyor. Yüzde sivilce, akne gibi istenmeyen durumlar varsa, 'Metabolic Balance' ile önerilen beslenme programından sonra bu sıkıntılar ortadan kalkıyor. Özellikle bol su tüketilmesi önerildiği için cilt canlanıyor ve pürüzsüzleşiyor.
Menopoza giren kadınlara da bu sistemi öneriyor musunuz?
Sistem menopoza giren kadınlarda da çok başarılı oluyor. Bunun sebebi; kadınların menopoz ile bozulan hormon sistemlerinin 'Metabolic Balance' metabolizma programı ile dengeye girmesi. Menopoz sonrası bu programı uygulayan kadınlar çok terlemiyor. Ateş basması şikayetleri daha az oluyor. Kendilerini daha enerjik hissediyor ve daha rahat hareket ediyorlar. Menopoza giren kadınlar genellikle yorgun ve mutsuz olur. Bu programınıuygulayanlar ise daha mutlu ve güçlü hissediyor. Uykuları düzene giriyor ve rahat uyuyorlar.
Ağır spor yaparken değil uykudayken yağ yakılır!
Dr. Wolf Eckhart Funfack'in uyguladığı 'Metabolic Balance' sistemi, pek çok tabuyu yerle bir ediyor. Sistemde, ağır spor önerilmiyor. Sekiz saatlik uyku ise kalıcı kilo vermeyi sağlayan sistemin olmazsa olmazlarından..
Metabolic Balance/Metabolik Denge' programının yaratıcısı Dahiliye ve Beslenme Uzmanı Alman Doktor Wolf Eckhart Funfack, vücudun uyurken yağ yaktığını söylüyor. En az sekiz saatlik uykunun kilo vermek için şart olduğunu belirten Dr. Funfack, sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor.
Uykusuzluk kilo aldırıyor mu?
Vücut, yağı en çok uykudayken yakıyor. Minimum sekiz saat uyku düzenini korumanın çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla uykusuzluk da kilo vermeyi zorlaştırıyor.
'Metabolic Balance' programında spor önermiyor musunuz?
Sistemin spor olayına bakışı farklı... Dört aşamadan oluşan programın sıkı döneminde, spor yapılması tavsiye edilmiyor. Daha doğrusu; 'Metabolic Balance'ın hazırlık ve sıkı dönemlerinde kas geliştirici egzersizler önerilmiyor. Bir gram yağ yakımı için iki litre civarı oksijene ihtiyaç var. Bir gram karbonhidrat yakımı için ise 0.9 litre civarı oksijene ihtiyaç olduğu için, ağır ve kas geliştirici egzersizlerde yağ yakımı gerçekleşemiyor. Bu nedenle sadece yürüyüş gibi hafif egzersizler öneriliyor.
Spor yaparken daha ziyade karbonhidrat yakılır. Bizim amacımız ilk etapta yağ yakmak olduğu için ağır sporları programın üçüncü aşamasından sonra öneriyoruz. Yürüyüş gibi hafif sporlar ise programın her aşamasında yapılabilir.
Ne tür şikâyetleri olanlar bu programa katılabiliyor?
'Metabolic Balance' sisteminin hastalıkları iyileştirmek gibi bir iddiası yok. Ama program, fazla kiloları atmayı sağlamanın yanı sıra zayıf insanlarda da; 'metabolik sendrom' denilen tansiyon, diyabet Tip2 ve hormon sorunları gibi şikayetlere destek oluyor. Ayrıca dengeli beslenmek, sağlıklı şekilde kilolarını kontrol altında tutmak, şeker ve metabolizma dengesini kurmak isteyenler de programa katılabiliyor. Hamileler, epilepsi hastaları ve böbrek rahatsızlığı olanlara ise sistemi önermiyoruz.
Çavdar ekmeği yiyin!
'Metabolic Balance' sistemi uygulanırken, elma kadar önemli bir başka besin maddesi de çavdar ekmeği. Çavdar ekmeği en uzun süre tok tutan tahıllı ekmek olarak biliniyor. Hiçbir yan etkisi olmayan bir tahıl olan çavdar, şekerin kana karışma süresini uzatıyor. Dolayısıyla çavdar ekmeği yiyen kişi daha uzun süre tokluk hissediyor.
Bol su için!
Sistemin temel kurallarından biri de bol su içmek... Miktar kiloya göre değişse de, kişinin günde en az iki litre su içmesi gerekiyor. Çok kilolu kişilerde bu miktar değişebiliyor.
Sızma zeytinyağı yiyin!
Sisteme göre zeytinyağı, özellikle sızma zeytinyağı yemek önemli bir fark yaratıyor
Doktor Funfack, 'Metabolic Balance' sisteminin çocuklar için de yararlı olduğunu söylüyor: Hem kısa zamanda kilo veriyorlar, hem de özellikle gelişme çağındaki çocukların boyları 10-12 cm'e kadar uzuyor.
Metabolic Balance sistemi çocukların boyunu uzatmakla kalmıyor, obez çocukların daha hareketli hale gelmeleri sonucu çok daha rahat kilo vermelerini sağlıyor. Hiperaktif çocukların sakinleşmeleri için de bu program birebir.
'Metabolic Balance' sistemini çocuklar da uygulayabiliyor mu?
Program, sekiz-dokuz yaşını geçmiş çocuklar tarafından uygulanabiliyor. 'Metabolic Balance' ile beslenen çocuklarda insülin seviyesi daha düşük oluyor. İnsülin fazlalığı büyüme hormonunu olumsuz etkiler. Dolayısıyla, bu programı uygulayan çocukların vücutları büyüme hormonu salgılar ve gelişimleri daha da hızlanır.
Ergenlik çağındaki obez çocuklar için bu program öneriliyor mu?
Aslında yemek alışkanlıkları değişince, hareketlilik daha da artıyor. Hatta okuldaki konsantrasyonlarında artış görülüyor. En büyük avantajı; çocukların boylarının uzamasına olumlu etkisi.
Çocuklar hem kısa zamanda kilo veriyor, hem de özellikle gelişme çağındaki çocukların boylarında 10-12 cm'e kadar uzama görülüyor.
Programa hangi kilonun üzerindeki çocuklar başlayabiliyor?
Programın başlaması kiloya değil, beden kitle indeksine bağlı. Beden kitle indeksi 25'in üzerinde olan çocuklar kilolu sayıldığı için, bu programı uygulayabilirler
Hiperaktif Çocuklarda da Faydalı
Programın, hiperaktif çocuklarda da olumlu etkileri var mı?
Evet, programının başka bir avantajı da hiperaktif çocuklarda görülüyor. Genellikle hiperaktif çocuklar daha sinirli olur, yerlerinde duramaz ve konsantrasyon problemi yaşarlar. Bu yüzden birçok çocuk psikolog kontrolünde ilaç kullanır. 'Metabolic Balance' ile doğru beslenmeye başlayan ve bu alışkanlığı elde eden çocukların uykularının düzene girdiği, yüzde 70-80'inin ilacı bıraktığı gözlemlendi. Günümüzde çok tüketilen şekerli ve içinde katkı maddesi olan hazır yiyecekler, çocukları hiperaktif ve sinirli yapıyor.
Metabolic Balance' programı; çocukların hem kilo vermesini, hem de ilacı bırakmaklarını sağlama konusunda çok başarılı oldu. Hazır gıdalardaki boyalar zaten hiperaktiviteyi artırıyor. Bu besinlerden uzaklaşınca çocuklarda düzelme görülüyor. Çünkü 'Metabolic Balance', hazır yiyeceklerden uzak duran bir sistemdir. Önerilen beslenme programı ile metabolizmaları dengeye girince, çocuklar daha güçlü bir konsantrasyona sahip oluyorlar.
Bu program hem anne, hem baba, hem de çocuk tarafından ailece uygulanabilir mi?
Hayır, bu programın özelliği tamamen kişiye özel olmasıdır. Adeta parmak izi gibidir. Yapılan kan testlerinden sonra kişiye özel beslenme programları çıkarıldığı için ailece aynı programı uygulamak mümkün olmuyor. Örneğin, hastalarım arasında programı uygulayan bir kadın vardı. Kocası da onunla beraber aynı şekilde beslenmeye başlamış. Kendisi 12 kilo verdiği halde kocası çok daha az kilo verebilmiş. Eşinin de kan testlerini yaptırmasını istedim ve sonuçlara göre onun için özel bir beslenme planı hazırladık. Eşinin ihtiyacı olan besinlerin çok farklı olduğu ortaya çıktı.
'Metabolic Balance' sisteminde önerilen en önemli meyve, elma... Öyle ki herkesin günde mutlaka bir elma yemesi gerektiği belirtiliyor. Elmanın içindeki vitamin ve mineraller, metabolizmanın dengesi için büyük önem taşıyor. Her gün yenen bir elmanın vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yettiği belirtiliyor. Günde tüketilen bir adet elma iki ayda kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Elmanın kırmızı veya yeşil olması önemli değil.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor. Bu madde hazmı ve sindirimi kolaylaştırıp, ürik asidi düşürüyor.